jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowe lody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jeśli w zimie, a zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia najdzie Was ochota na lody polecam PIERNIKOWE:).To idealny deser na noc sylwestrową.

Piernikowe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe lody

 

  • Składniki:
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 1 szklanka mleka,
  • Ok 220 gram pierniczków w lukrze,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3/4 kieliszka rumu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe lody
Pierniczki rozkruszamy w dłoniach. Żółtka oraz jajko przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze. Mleko zagotowujemy. Do gorącego dodajemy ubitą masę jajeczną i chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ostudzone mleko. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy przyprawę do piernika oraz wlewamy rum. Na koniec wsypujemy pokruszone pierniczki. Całość mieszamy. Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godziny wskazane jest lody przemieszać.
Piernikowe lody
Pierniczki przekładamy do miski i rozkruszmy w dłoniach
Piernikowe lody
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy mase jajeczną
Piernikowe lody
Do gotowej masy wsypujemy pokruszone pierniczki
Piernikowe lody
Gotową masę wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy.