bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne piernikowe muffinki z powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Dodatek powideł sprawia że muffinki są wilgotne i długo zachowują świeżość.

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym

Składniki:

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 125 gram masła
  • 3/4szklanki cukru
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Krem cynamonowy:
  • 350 ml. śmietany kremówki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fixy
  • Dodatkowo:
  • Papilotki do muffinek
  • Posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawę do piernika, miksujemy.

Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki.

Wierzch posypujemy posypką cukrową.