Sposób przygotowania:
Piernikowe muffinki z bezową czapką
KREM POMARAŃCZOWY: jajka i żółtka roztrzepać z cukrem, umieścić w garnuszku. Dodać 75g masła, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko roztrzepać trzepaczką i dodać mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Mieszać, aby nie przypalić. Jeżeli pojawią się grudki zmiksować blenderem.
MUFFINKI: masło rozpuścić z miodem. Wystudzić i utrzeć z jajkami. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać w miseczce. Wsypać do garnuszka z masą miodową. Połączyć składniki. Wykładać po 1 łyżce ciasta do foremek na muffinki. Na to po łyżeczce zimnego kremu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez 15minut.
BEZY: Białka ubić na sztywną pianę i dodawać łyżka po łyżce cukier, a na koniec barwnik spożywczy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Muffinek nie należy wyjmować z foremek. Piec w piekarniku nagrzanego do 140*C przez 40-50minut. Wystudzić w piekarniku. Udekorować lukrem. Smacznego!
MUFFINKI: masło rozpuścić z miodem. Wystudzić i utrzeć z jajkami. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać w miseczce. Wsypać do garnuszka z masą miodową. Połączyć składniki. Wykładać po 1 łyżce ciasta do foremek na muffinki. Na to po łyżeczce zimnego kremu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez 15minut.
BEZY: Białka ubić na sztywną pianę i dodawać łyżka po łyżce cukier, a na koniec barwnik spożywczy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Muffinek nie należy wyjmować z foremek. Piec w piekarniku nagrzanego do 140*C przez 40-50minut. Wystudzić w piekarniku. Udekorować lukrem. Smacznego!
Ela Dz
monikaT83
kołczu
Mniam1
No właśnie wyszły mi różowe, a miały być czerwone :) tak to jest z barwnikami.