Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Piernikowe muffinki z bezową czapką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Muffinki pachnące piernikiem z pomarańczowym kremem i kolorową bezą.

Piernikowe muffinki z bezową czapką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe muffinki z bezową czapką

 

  • MUFFINKI:
  • 3/4 szklanki miodu prawdziwego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

 

 

  • BEZY:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • barwnik spożywczy
  • lukier

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffinki z bezową czapką
KREM POMARAŃCZOWY: jajka i żółtka roztrzepać z cukrem, umieścić w garnuszku. Dodać 75g masła, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko roztrzepać trzepaczką i dodać mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Mieszać, aby nie przypalić. Jeżeli pojawią się grudki zmiksować blenderem.

MUFFINKI: masło rozpuścić z miodem. Wystudzić i utrzeć z jajkami. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać w miseczce. Wsypać do garnuszka z masą miodową. Połączyć składniki. Wykładać po 1 łyżce ciasta do foremek na muffinki. Na to po łyżeczce zimnego kremu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez 15minut.

BEZY: Białka ubić na sztywną pianę i dodawać łyżka po łyżce cukier, a na koniec barwnik spożywczy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Muffinek nie należy wyjmować z foremek. Piec w piekarniku nagrzanego do 140*C przez 40-50minut. Wystudzić w piekarniku. Udekorować lukrem. Smacznego!
Piernikowe muffinki z bezową czapką
W garnku rozpuścić miód z masłem na małym ogniu.
Piernikowe muffinki z bezową czapką
Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać w miseczce.
Piernikowe muffinki z bezową czapką
Do masy miodowej wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Piernikowe muffinki z bezową czapką
Do foremek wykładać po łyżce ciasta, a na to po 1 łyżeczce kremu pomarańczowego.