monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To moja wersja klasycznego ciasta. Lżejsza wersja przy jednoczesnym zachowaniu smaku i formy tego klasycznego deseru. Serdecznie polecam.

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja

Składniki:

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g masła orzechowego domowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 15 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody

 

  • Masa jogurtowa:
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 100 g erytrolu
  • 50 g ksylitolu
  • 2 białka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja

ETAP 1:

*Domowe masło orzechowe:
170 g orzechów włoskich łuskanych
10 g miodu

Orzechy uprażyć przez 10 minut w 120 st. Obserwować, aby się nie spaliły. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę i pocierać nią orzechy, aby jak najwięcej skórki odpadło. Przełożyć orzechy do pojemnika blendera i zmiksować. Dodać miód i miksować,aż masa nabierze oleistej, maślanej konstystencji. Zostawić do ostygnięcia masy, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Ciasto:

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja
Mąkę wymieszać z olejem i masłem orzechowym

Do miski przełożyć mąkę, dodać masło oraz olej oraz żółtka. Wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Dodać wodę i dokończyć zagniatanie.

Podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika.

ETAP 3:

Większą wylepić dno tortownicy o średnicy 18 cm. Podpiec w 180 st około 14-17 minut. Wyjąć, lekko ostudzić.

Masa jogurtowa:

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja
do jogurtu dodać cukry oraz przyprawę do piernika

Do dużej miski przełożyć jogurt, dodać oba „cukry”, budyń w proszku i przyprawę do piernika. Wymieszać trzepaczką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jogurtową. Przelać na kruche ciasto.

ETAP 5:

Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersja
resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch

Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch masy jogurtowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st . Piec około 50-60 minut. Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!