Sposób przygotowania:
Piernikowy styropian na orzechowym cieście -wersjaETAP 1:
*Domowe masło orzechowe:
170 g orzechów włoskich łuskanych
10 g miodu
Orzechy uprażyć przez 10 minut w 120 st. Obserwować, aby się nie spaliły. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę i pocierać nią orzechy, aby jak najwięcej skórki odpadło. Przełożyć orzechy do pojemnika blendera i zmiksować. Dodać miód i miksować,aż masa nabierze oleistej, maślanej konstystencji. Zostawić do ostygnięcia masy, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, dodać masło oraz olej oraz żółtka. Wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Dodać wodę i dokończyć zagniatanie.
Podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika.
ETAP 3:
Większą wylepić dno tortownicy o średnicy 18 cm. Podpiec w 180 st około 14-17 minut. Wyjąć, lekko ostudzić.
Masa jogurtowa:
Do dużej miski przełożyć jogurt, dodać oba „cukry”, budyń w proszku i przyprawę do piernika. Wymieszać trzepaczką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jogurtową. Przelać na kruche ciasto.
ETAP 5:
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch masy jogurtowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st . Piec około 50-60 minut. Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
robaczek