SUPERPRZEPIS

Styropian z malinami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Styropian z malinami

Ciasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany.

Składniki:

Styropian z malinami

 

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 budynie malinowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 100g malin

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Styropian z malinami

ETAP 1:

Styropian z malinami
Większa częścią ciasta wylepić dno formy do pieczenia.

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21x25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10min, ale nie jest to konieczne.

ETAP 2:

Styropian z malinami
Jogurt wymieszać z budyniami malinowymi.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym.

ETAP 3:

Styropian z malinami
Ubite białka delikatnie połączyć z jogurtem.

Ubite białka delikatnie połączyć z różowym jogurtem.

ETAP 4:

Styropian z malinami
Na piankę jogurtową rozłożyć maliny, lekko wciskając.

Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra - dół. Smacznego :)