Sposób przygotowania:
Styropian z malinamiETAP 1:
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21x25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10min, ale nie jest to konieczne.
ETAP 2:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym.
ETAP 3:
Ubite białka delikatnie połączyć z różowym jogurtem.
ETAP 4:
Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra - dół. Smacznego :)
Megi-