MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Obłędny w smaku wypiek! Idealnie skomponowany, nie za słodki, z lekko kwaśną nutą dzięki żurawinie (co dodaje też efektu wizualnego). Idealny! Stworzyłam raz, będę piekła zdecydowanie częściej! Szczególnie, że wychodzi taniej niż tradycyjny sernik :)

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach

Składniki:

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach

Ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła 82% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa jogurtowa

  • 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej)
  • 2 budynie o smaku malinowym

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach

ETAP 1:

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach
Przygotowanym, schłodzonym ciastem wykładamy spód

Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm.

ETAP 2:

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach
Na masę jogurtową wykładamy żurawinę i rozprowadzamy

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście.

ETAP 3:

Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach
Drugi kawałek ciasta ścieramy na kruszonkę i pokrywamy wierzch ciasta

Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto.
Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem.


Tagi:

sernik ciasto