slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 939]

Ciasto styropian

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny sernik bez sera w wersji bezglutenowej. Kruche,żółte ciasto z pysznym różowym wnętrzem z nutą kokosa smakuje wybornie-najlepiej ze szklanką mleka lub kawą. Można go również zrobić z mąki pszennej, choć nie będzie tak kruche.

Ciasto styropian

Składniki:

Ciasto styropian

 

  • ciasto: 2 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • pianka: 3 białka
  • 2 szkl jogurtu naturalnego
  • 2 budynie jaglane malinowe (na 500 ml mleka)
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • oraz blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto styropian
Masło siekamy z cukrem pudrem, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy ze sobą jogurt z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym oraz wiórkami kokosowymi. Ubite białka delikatnie łączymy z masą jogurtową.

Różową masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy schłodzone kruche ciasto kukurydziane.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego. 

Tagi:

deser ciasto