Sposób przygotowania:
Pieróg drożdżowy z rybą.
Drożdże rozpuścić w mleku,dodać połowę mąki,sól i cukier.Wyrobić i przykryć ściereczką.Dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie ,dodać jajko,żółtka,roztopione masło i re-
-sztę mąki i wyrobić znowu,po czym odstawić do wyrośnięcia.Prz-
-ygotować farsz:filety opłukać,pokroić,posolić i podsmażyć na maśle.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zrumienić na maśle.Jajka i
natkę drobno posiekać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w
proporcji 2:2:1.Większe porcje ciasta rozwałkować na gr.1 cm. i
oprószyć mąką.Włożyć jeden placek do formy i ułożyć na nim warstwę posiekanej ryby,sól,ziele angielskie,dać warstwę smażo-
-nej cebuli i siekanych jajek,posypać zieloną natką i nakryć drugim
plackiem tworząc pieróg.Pozostałą część ciasta pokroić w paski
i ulepić z nich wałeczki,ułożyć na pierogu.Posmarować go jajkiem i dać do pieczenia.Piec 45 min. w temp.200 st.C.Polać
stopionym masłem po upieczeniu.
Gdy rozczyn podrośnie ,dodać jajko,żółtka,roztopione masło i re-
-sztę mąki i wyrobić znowu,po czym odstawić do wyrośnięcia.Prz-
-ygotować farsz:filety opłukać,pokroić,posolić i podsmażyć na maśle.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zrumienić na maśle.Jajka i
natkę drobno posiekać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w
proporcji 2:2:1.Większe porcje ciasta rozwałkować na gr.1 cm. i
oprószyć mąką.Włożyć jeden placek do formy i ułożyć na nim warstwę posiekanej ryby,sól,ziele angielskie,dać warstwę smażo-
-nej cebuli i siekanych jajek,posypać zieloną natką i nakryć drugim
plackiem tworząc pieróg.Pozostałą część ciasta pokroić w paski
i ulepić z nich wałeczki,ułożyć na pierogu.Posmarować go jajkiem i dać do pieczenia.Piec 45 min. w temp.200 st.C.Polać
stopionym masłem po upieczeniu.