kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

pierogi kukurydzine z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

dla dzieci po pierwszym roku zycia

pierogi kukurydzine z warzywami

Składniki:

pierogi kukurydzine z warzywami

 

  • pół szklanki kleiku kukurydzianego
  • ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • 2łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora (ok. 10cm)
  • 2 łyżki groszku zielonego (mrozony lub z puszki)
  • sól

Sposób przygotowania:

pierogi kukurydzine z warzywami
marchewke zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Por drobno posiekać, rozgrzać łyżke oleju i poddusiec por,marchewke i groszek. Farsz dopraw solą. kleik wymieszaj z mąka i solą ok. 1,5 szklanki ciepłej wody i pozostały olej. Wyrób gładkie ciasto ( bedzie bardzo plastyczne, choć mniej elastyczne niz z maki pszennej). Rozwałkować i ze szklanki wyciąć kułeczka. Na każdym kuku ułuż łyżeczke farszu i dokładnie zaklej, żeby sie nie rozpadły Wrzuć na osolony wrzatek i gotuj 4-5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnie. najlepiej gotować pierogi tuz po przygotowaniu. Jeśli muszą "czekać" ułuż je na tależu z maką.