Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i warzywamiCiasto
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. W mące zrobić dołek i wbić jajko. Dolać wodę i olej, wsypać szczyptę soli i wymieszać najpierw łyżką a potem zagnieść ręką. Co jakiś czas można podsypywać mąką. Ciasto odstawić na 15-20 minut by odpoczęło. Potem rozwałkować na duży placek o grubości ok. 2-3mm. Szklanką lub foremką wycinać krążki ciasta.
Farsz
Soczewicę zalać 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jedną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć wymienione warzywa na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na koniec wymieszać farsz z sosem paprykowo-pomidorowym. Dodać ugotowaną soczewicę i zblendować wszystko.
Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zblendowanego farszu i wymieszać. Na każdym krążku ciasta kłaść farsz i sklejać brzegi.
W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać od razu okraszone np. cebulką przesmażoną na oleju, lub po przestudzeniu obsmażyć na maśle.