WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 770]

Pierogi z soczewicą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z soczewicą i warzywami to pomysł na ciekawe i smaczne danie bezmięsne. Przy tym jest bardzo zdrowe.

Pierogi z soczewicą i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z soczewicą i warzywami

Ciasto

Farsz

  • 0,5szkl. zielonej soczewicy
  • 0,5 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy: papryka słodka i ostra w proszku, majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżka przecieru paprykowo-pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i warzywami

Ciasto

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. W mące zrobić dołek i wbić jajko. Dolać wodę i olej, wsypać szczyptę soli i wymieszać najpierw łyżką a potem zagnieść ręką. Co jakiś czas można podsypywać mąką. Ciasto odstawić na 15-20 minut by odpoczęło. Potem rozwałkować na duży placek o grubości ok. 2-3mm. Szklanką lub foremką wycinać krążki ciasta.

Farsz

Soczewicę zalać 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jedną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć wymienione warzywa na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na koniec wymieszać farsz z sosem paprykowo-pomidorowym. Dodać ugotowaną soczewicę i zblendować wszystko.

Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zblendowanego farszu i wymieszać. Na każdym krążku ciasta kłaść farsz i sklejać brzegi.

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać od razu okraszone np. cebulką przesmażoną na oleju, lub po przestudzeniu obsmażyć na maśle.

Pierogi z soczewicą i warzywami
Pierogi z soczewicą i warzywami po ugotowaniu
Pierogi z soczewicą i warzywami
Pierogi z soczewicą i warzywami po obsmażeniu na maśle
Pierogi z soczewicą i warzywami
Pierogi z soczewicą i warzywami po ulepieniu