Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i ziemniakami
Farsz:
Soczewicę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić do namoczenia - na całą noc. Następnie ziarna należy ugotować do miękkości, a później odcedzić na sitku.
Cebulę posiekać i podsmażyć oleju. Soczewicę z ziemniakami zmielić maszynką ew. potłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Do masy dodać zeszkloną cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i jajko surowe. Wszystko razem dokładnie połączyć i doprawić wg gustu - solą, pieprzem oraz majerankiem.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić w niej dołek. W zagłębienie należy wlać wodę, wbić jajko, i dodać sól. Całość wyrabiać do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto nakryć szmatką i odstawić na około 1/2 h, a następnie cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi.
Na każdym krążku ułożyć po łyżce nadzienia. Pierogi mocno skleić powrzucać ( po kilka sztuk) do osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Soczewicę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić do namoczenia - na całą noc. Następnie ziarna należy ugotować do miękkości, a później odcedzić na sitku.
Cebulę posiekać i podsmażyć oleju. Soczewicę z ziemniakami zmielić maszynką ew. potłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Do masy dodać zeszkloną cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i jajko surowe. Wszystko razem dokładnie połączyć i doprawić wg gustu - solą, pieprzem oraz majerankiem.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić w niej dołek. W zagłębienie należy wlać wodę, wbić jajko, i dodać sól. Całość wyrabiać do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto nakryć szmatką i odstawić na około 1/2 h, a następnie cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi.
Na każdym krążku ułożyć po łyżce nadzienia. Pierogi mocno skleić powrzucać ( po kilka sztuk) do osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
gusia1000
Di bloguje
gusia1000 napisał(a):
BozenaMatuszczyk
monikaT83
Di bloguje
monikaT83 napisał(a):