Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierogi z soczewicą i ziemniakami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i jednocześnie sycące - to dobrze trafiliście!

Pierogi z soczewicą i ziemniakami

Składniki:

Pierogi z soczewicą i ziemniakami

Ciasto:

  • 400g maki pszennej
  • 1 jajko
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 cebule (spore)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i ziemniakami
Farsz:

Soczewicę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić do namoczenia - na całą noc. Następnie ziarna należy ugotować do miękkości, a później odcedzić na sitku.

Cebulę posiekać i podsmażyć oleju. Soczewicę z ziemniakami zmielić maszynką ew. potłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Do masy dodać zeszkloną cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i jajko surowe. Wszystko razem dokładnie połączyć i doprawić wg gustu - solą, pieprzem oraz majerankiem.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić w niej dołek. W zagłębienie należy wlać wodę, wbić jajko, i dodać sól. Całość wyrabiać do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta.

Ciasto nakryć szmatką i odstawić na około 1/2 h, a następnie cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi.

Na każdym krążku ułożyć po łyżce nadzienia. Pierogi mocno skleić powrzucać ( po kilka sztuk) do osolonego wrzątku z odrobiną oleju.

Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.