SUPERPRZEPIS

Pierożki z serem i czekoladą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierożki z serem i czekoladą

Pierożki z serem, skórką pomarańczową i kropelkami czekoladowymi są bardzo smaczne z delikatną nutką pomarańczy.

Składniki:

Pierożki z serem i czekoladą

 

 

  • Nadzienie:
  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka kropelek czekoladowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii

 

  • Pozostałe składniki
  • kropelki czekoladowe
  • masło do okraszenia
  • opcjonalnie cukier lub syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Pierożki z serem i czekoladą

Przygotowanie ciasta

Pierożki z serem i czekoladą
Mąkę pszenną połączyć z płatkami owsianymi

Mąkę przesiać, dodać płatki owiane, wymieszać.

ETAP 2:

Pierożki z serem i czekoladą
Do mąki dodać pozostałe, przygotowane składniki

Następnie dodać pure z marchewki, jajko, jogurt i wodę z rozpuszczonym masłem.

Zagnieść ciasto, przykryć miseczką i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.

Nadzienie

Pierożki z serem i czekoladą
Do zmiksowanego sera dodać resztę składników

Ser zmiksować, dodać miód, kropelki czekoladowe, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową kandyzowaną, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Pierożki z serem i czekoladą
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować.

Ciasto rozwałkować, małą szklaneczką wykroić krążki.

Na połowę krążków włożyć porcję sera.

ETAP 5:

Pierożki z serem i czekoladą

Przykryć drugim krążkiem ciasta i bardzo dokładnie zlepić za pomocą widelca.

Partami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane zrumienionym masłem i opcjonalnie dosłodzić cukrem, miodem lub syropem.


Tagi:

pierogi danie