Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z cukinią kurdybankiem i nagietkiem
Pół kg. mąki pszennej przesiać. Dwie łyżki płatków nagietka zalać wrzątkiem i przykryć aż dobrze naciągnie. Poczekać aż trochę wystygnie i dodać do mąki razem z płatkami, dodać dwie łyżki oleju, łyżkę smalcu nagietkowego, pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Kiedy jest gotowe rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Na środek nakładać farsz.
Mielimy pół kg. twarogu i pół kg. ugotowanych ziemniaków, dodajemy potartą cukinię. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie łyżki mąki kokosowej, dwie łyżeczki kaszki manny, sól do smaku. Kilka listków pokrojonego drobno kurdybanka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na środek wyciętych kółek. Zlepiamy i gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podajemy gorące. Możemy je polać masłem albo podsmażoną cebulką.
Mielimy pół kg. twarogu i pół kg. ugotowanych ziemniaków, dodajemy potartą cukinię. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie łyżki mąki kokosowej, dwie łyżeczki kaszki manny, sól do smaku. Kilka listków pokrojonego drobno kurdybanka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na środek wyciętych kółek. Zlepiamy i gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podajemy gorące. Możemy je polać masłem albo podsmażoną cebulką.
ETAP 1:
Pół cukinii startej na tarce o grubych oczkach
Pół kg twarogu
Pół kg ziemniaków ugotowanych zmielonych
1 jajko
2 łyżki kaszki manny
2łyżki mąki kokosowej
Sól do smaku
Kilka listków kurdybanka drobno pokroić
ivinka75
ajrinwu
Tak faktycznie kurdybanek jest bardzo zdrowy, a dodany w małych ilościach nadaje potrawom świetny niepowtarzalny smak......