AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pierogi ruskie palce lizać

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Któż ich nie lubi, pierogi ruskie są tak dobre że ciężko im się oprzeć. Podane polane zrumienioną cebulką czy ze śmietaną działają zniewalająco na nasze kubki smakowe.

Pierogi ruskie palce lizać

Składniki:

Pierogi ruskie palce lizać

 

  • Na farsz:
  • pół kilo ugotowanych ziemniaków
  • pół kilo twarogu
  • cebula
  • olej do smażenia cebuli
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie palce lizać
Farsz: Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Gdy wystygły zmieliłam je w maszynce, to samo uczyniłam z twarogiem. Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na oleju. Dodałam ją do farszu. Wszystko razem przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam.

Ciasto: Do mąki dodałam pozostałe składniki i powoli wlewając wodę wyrobiłam ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowałam ciasto. Szklanką wycinałam kółka. Na każdy z nich na srodek nakładałam porcję farszu i dokładnie zlepiałam brzegi.

Pierogi wrzucałam partiami na wrzącą, osoloną wodę.

Gotowałam 4-5 minuty od czasu ich wypłynięcia, w międzyczasie delikatnie mieszając. |Wyciągnęłam pierogi łyżką cedzakową. Podawałam polane zrumienioną cebulką.