rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pierogi ruskie z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne!

Pierogi ruskie z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie z pieczarkami

 

  • Na ok 80 pierogów:

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z pieczarkami
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty. Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.
Pierogi ruskie z pieczarkami
Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na margarynie
Pierogi ruskie z pieczarkami
Pieczarki dodajemy wraz z usmażoną cebulką to uprzednio zmielonych ziemniaków i sera
Pierogi ruskie z pieczarkami
Farsz nakładamy na wykrojone krążki ciasta i mocno zlepiamy
Pierogi ruskie z pieczarkami
Ugotowane pierożki mieszamy z przygotowaną omastą z pieczarek i cebulki