Sposób przygotowania:
Łatwie pierogi ruskie
Farsz:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Ugniatam widelcem na jednolitą masę.Ser biały dodaję do ziemniaków, równieżugniatam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę. Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wsypuję do wysokiej miski. Dodaję gorącą wodę może być wrząca.Następnie dodaję sól. Ciasto zagniatam. Tworzę kulę. Ciasto dokładnie rozwałkowuję . Za pomocą szklanki wykrawam krążki. Na środek za pomocą łyżki kładę kulkę farszu. Pierogi zlepiam dokładnie.
Na gotującą, osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Ugniatam widelcem na jednolitą masę.Ser biały dodaję do ziemniaków, równieżugniatam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę. Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wsypuję do wysokiej miski. Dodaję gorącą wodę może być wrząca.Następnie dodaję sól. Ciasto zagniatam. Tworzę kulę. Ciasto dokładnie rozwałkowuję . Za pomocą szklanki wykrawam krążki. Na środek za pomocą łyżki kładę kulkę farszu. Pierogi zlepiam dokładnie.
Na gotującą, osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.