Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i borówkami
Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z ciepłym masłem. Następnie dodać żółtko, łyżeczkę soli, wodę i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. zawinąć w folię, odłożyć na 15 minut. Ser twarogowy zmiksować, dodać jajko, cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 2/3 szkl borówek, wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć ser z borówkami, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Pierożki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z bitą śmietaną i pozostałymi borówkami.