patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Pierogi z serem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z serem białym i rodzynkami. Idealne, delikatne i słodkie. Podaję ze śmietaną 30%. Smacznego.

Pierogi z serem i rodzynkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi z serem i rodzynkami

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku

Farsz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i rodzynkami
W misce łącze składniki ciasta. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki a następnie przekladam na stolicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz.

Do miski przekładam składniki farszu mieszam. Ciasto dokładnie bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.

W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomias jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.

Podaję ze śmietaną, sos waniliowym lub owocami.
Pierogi z serem i rodzynkami
Do sera białego dodaję cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i jajko.
Pierogi z serem i rodzynkami
Następnie dodaję ulubione rodzynki. Mieszam dokładnie.
Pierogi z serem i rodzynkami
W misce łącze ze sobą składniki ciasta.
Pierogi z serem i rodzynkami
Wyrobione ciasto odstawiam na bok by odpoczeło naklepiek 30 min.
Pierogi z serem i rodzynkami
Z ciasta wykrajam krążek.
Pierogi z serem i rodzynkami
Nakładam farsz.
Pierogi z serem i rodzynkami
Zlepiam pierogi.

Tagi:

dania pierogi ser