Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i rodzynkami
W misce łącze składniki ciasta. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki a następnie przekladam na stolicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz.
Do miski przekładam składniki farszu mieszam. Ciasto dokładnie bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.
W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomias jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.
Podaję ze śmietaną, sos waniliowym lub owocami.
Do miski przekładam składniki farszu mieszam. Ciasto dokładnie bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.
W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomias jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.
Podaję ze śmietaną, sos waniliowym lub owocami.