zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Pierogi z serem i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy.

Pierogi z serem i borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z serem i borówkami

 

  • ciasto :
  • 375 g mąki pszennej typ 500
  • 190 ml gorącej wody
  • 2/3 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 

  • nadzienie :
  • 600 g półtłustego twarogu
  • 1,5 szk borówek amerykańskich ( dałam mrożone )
  • 4 łyżki manny błyskawicznej ( suchej )
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i borówkami
Do miski przesiać mąkę i sól.

Potem do wody dodać olej i wlewać płyn do miski z mąką.

Za pomocą widelca połączyć składniki a potem wyrobić ciasto.

Ciasto zakryć drugą miską i zostawić na 30 minut.

Podczas gdy ciasto leżakuje wymieszać rozgnieciony twaróg z manną i dodać borówki oraz cukier do smaku.

Gdy ciasto odpocznie wałkować je na cienkie placki i nakładać porcje nadzienia.

Zlepiać pierogi i układać je na ściereczce a następnie zakryć je drugą ściereczką.

Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.

Pierogi można podać same lub polane słodką śmietaną.
Pierogi z serem i borówkami
przygotować ser z borówkami i kaszą manną
Pierogi z serem i borówkami
ciasto wałkować i wycinać kółka na pierogi
Pierogi z serem i borówkami
zlepiać pierogi z farszem i układać na ściereczce, ugotować pierogi