Sposób przygotowania:
Pierogi z białym seremciasto
Do dużej miski przesiać mąkę. Mleko podgrzać i wlać do mąki. Wymieszać łyżką. Wbiłam jajko, dodać szczyptę soli i olej i zagnieść elastyczne ciasto.
W razie potrzeby można podsypać mąką. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut by odpoczęło.
farsz
Ser zmielić raz przez maszynkę. Dodać żółtko oraz cukry dokładnie wymieszać. Do farszu można też dodać rodzynki lub skórkę startą z cytrusów bądź odrobinę zapachu do ciasta.
Ciasto podzieliłam na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Z ciasta wycinać krążki za pomocą foremki lub szklanki i nakładać do nich farsz serowy. Brzegi smarować wodą i sklejać.
Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy. Wstawić wodę i gdy się zagotuje wrzucić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podawać na gorąco polane śmietaną i posypane cukrem lub po ostygnięciu odsmażyć na maśle.