WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Pierogi z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z białym serem na słodko to smak mojego dzieciństwa. Jest to zarówno pyszny obiad jak i deser na gorąco.

Pierogi z białym serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z białym serem

Ciasto

farsz

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy 32g
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • opcjonalnie rodzynki/skórka z cytryny lub pomarańczy/zapach pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem

ciasto

Do dużej miski przesiać mąkę. Mleko podgrzać i wlać do mąki. Wymieszać łyżką. Wbiłam jajko, dodać szczyptę soli i olej i zagnieść elastyczne ciasto.

W razie potrzeby można podsypać mąką. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut by odpoczęło.

farsz

Ser zmielić raz przez maszynkę. Dodać żółtko oraz cukry dokładnie wymieszać. Do farszu można też dodać rodzynki lub skórkę startą z cytrusów bądź odrobinę zapachu do ciasta.

Ciasto podzieliłam na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Z ciasta wycinać krążki za pomocą foremki lub szklanki i nakładać do nich farsz serowy. Brzegi smarować wodą i sklejać.

Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy. Wstawić wodę i gdy się zagotuje wrzucić pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia.

Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podawać na gorąco polane śmietaną i posypane cukrem lub po ostygnięciu odsmażyć na maśle.

Pierogi z białym serem
smażone pierogi z białym serem na słodko ze śmietaną
Pierogi z białym serem
Pierogi z białym serem na słodko smakują doskonale
Pierogi z białym serem
Pierogi z białym serem przed gotowaniem

Tagi:

pierogi danie