Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i gruszkamiETAP 1:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.
ETAP 2:
Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.
ETAP 3:
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać. ( Do sera można dodać więcej cukru lecz u mnie były bardzo słodkie gruszki)
ETAP 4:
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.
ETAP 5:
Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.