Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z serem i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z różnym nadzieniem to ulubione danie przez moich domowników. Przygotowałam pyszne pierogi z białym serem, gruszkami, cynamonem i suszoną miechunką.

Pierogi z serem i gruszkami

Składniki:

Pierogi z serem i gruszkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i gruszkami

ETAP 1:

Pierogi z serem i gruszkami
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.

ETAP 2:

Pierogi z serem i gruszkami
Ser połączyć z cynamonem, jajkiem i cukrem.

Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.

ETAP 3:

Pierogi z serem i gruszkami
Ser połączyć z miechunką i pokrojonymi gruszkami.

Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać. ( Do sera można dodać więcej cukru lecz u mnie były bardzo słodkie gruszki)

ETAP 4:

Pierogi z serem i gruszkami
Na krążki z ciasta włożyć porcję sera z gruszkami i miechunką.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.

ETAP 5:

Pierogi z serem i gruszkami

Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.