Sposób przygotowania:
Pierogi z białym serem i kaszą gryczanąETAP 1:
Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju na złoty kolor. Wymieszać biały ser z ugotowaną kaszą gryczaną, cebulką. Dodać pieprz i sól do smaku.
Mąkę pszenną i ziemniaczana wymieszać i dodać mleko. Dodać gorącą wodę, olej i wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 20 min.
Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zalepiać.
Najlepiej partiami gotować w osolonej wodzie. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch. Łyżką cedzakową wyławiać pierogi i układać na półmisku. Zajadać ciepłe, okraszone skwarkami i ze szklanką maślanki.
Smacznego.