zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pierogi z borówkami lub truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z owocami, to smak lata. Można użyć owoców mrożonych i cieszyć się ich smakiem cały rok.

Pierogi z borówkami lub truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z borówkami lub truskawkami

 

  • Pierogi:
  • ½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka
  • Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami lub truskawkami
Do miski przesiewam obie mąki, dodaję ciepłą wodę wymieszaną z mlekiem oraz 3 łyżki oleju i szczyptę soli. Zagniatam elastyczne ciasto.



Dzielę na mniejsze porcje i wałkuję wycinając koła. Na każde nakładam owoce i sklejam. Połówki truskawek, lub borówki wymieszane z cukrem trzcinowym.



Gotowe pierogi wrzucam na wrzątek i gotuje około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podaję polane śmietana i posypane cukrem.
Pierogi z borówkami lub truskawkami
Zagniatam elastyczne ciasto. Dzielę na mniejsze porcje i wałkuję wycinając koła
Pierogi z borówkami lub truskawkami
Na każde nakładam owoce i sklejam. Połówki truskawek
Pierogi z borówkami lub truskawkami
Dzielę na mniejsze porcje i wałkuję wycinając koła. Na każde nakładam owoce i sklejam
Pierogi z borówkami lub truskawkami
Gotowe pierogi wrzucam na wrzątek i gotuje około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podaję polane śmietana i posypane cukrem.