SUPERPRZEPIS

Pierogi z botwinką i fetą w sosie

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierogi z botwinką i fetą w sosie Więcej zdjęć (5)

Botwinka i feta tworzą bardzo smaczny duet. Żeby było jeszcze smaczniej całość podałam z sosem koperkowym.

Składniki:

Pierogi z botwinką i fetą w sosie

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z botwinką i fetą w sosie
Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, na wolnym ogniu, do miękkości. Botwinkę odcedzamy i studzimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miski wkładamy botwinkę i koperek, dodajemy pokruszony ser feta i podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Zagotowujemy bulion. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, dodajemy posiekany koperek; sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Po wlaniu śmietany całość należy dobrze rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi podajemy na sosie koperkowym posypane świeżym koperkiem. Smacznego :)
Pierogi z botwinką i fetą w sosie
Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut,
Pierogi z botwinką i fetą w sosie
Do miski wkładamy botwinkę i koperek, dodajemy pokruszony ser feta i podsmażoną cebulę.
Pierogi z botwinką i fetą w sosie
Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto.
Pierogi z botwinką i fetą w sosie
Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga.