Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

majowe pierogi z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne sezonowe pierogi.

majowe pierogi z botwiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

majowe pierogi z botwiną

 

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz
  • 2 pęczki botwiny
  • ok 20 dag sera typu feta
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 duże ząbki młodego czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • ponadto :
  • olej/masło
  • ser, koperek do posypania

Sposób przygotowania:

majowe pierogi z botwiną
Umyć botwinkę i drobno ją posiekać. Wrzucić do rondla i poddusić ją na małej ilości tłuszczu (łyżka oleju lub masła).To potrwa jakieś 10 minut. Następnie odstawić botwinę do ostudzenia. W tym czasie zrobimy ciasto.
Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę. Szybko wymieszać. Po chwili wbić jajka i olej. Wyrobić ciasto tak by było jednolite w konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Ciasto przykryć ściereczką by „odpoczęło”
Do wystudzonych buraczków dodać pokruszoną fetę,czosnek i zieleninę. Wymieszać, przyprawić pieprzem, a z solą lepiej ostrożnie ponieważ feta bywa dość słona. Gdy farsz jest już gotowy zaczynamy formować pierogi. Wykrawać kółka szklanką, kubkiem tak duże jak lubimy.Nałożyć farsz i skleić Gotować w posolonym wrzątku dopóki pierogi nie wypłyną. Odcedzić, okrasić masłem lub olejem. Pierogi podałam posypane serem (grana) i koprem.
majowe pierogi z botwiną
W trakcie duszenia botwina straci na objętości
majowe pierogi z botwiną
Wlewam ciepłą wodę do mąki i szybko mieszam
majowe pierogi z botwiną
Wystudzoną botwinę łączę z pozostałymi składnikami farszu