Sposób przygotowania:
majowe pierogi z botwiną
Umyć botwinkę i drobno ją posiekać. Wrzucić do rondla i poddusić ją na małej ilości tłuszczu (łyżka oleju lub masła).To potrwa jakieś 10 minut. Następnie odstawić botwinę do ostudzenia. W tym czasie zrobimy ciasto.
Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę. Szybko wymieszać. Po chwili wbić jajka i olej. Wyrobić ciasto tak by było jednolite w konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Ciasto przykryć ściereczką by „odpoczęło”
Do wystudzonych buraczków dodać pokruszoną fetę,czosnek i zieleninę. Wymieszać, przyprawić pieprzem, a z solą lepiej ostrożnie ponieważ feta bywa dość słona. Gdy farsz jest już gotowy zaczynamy formować pierogi. Wykrawać kółka szklanką, kubkiem tak duże jak lubimy.Nałożyć farsz i skleić Gotować w posolonym wrzątku dopóki pierogi nie wypłyną. Odcedzić, okrasić masłem lub olejem. Pierogi podałam posypane serem (grana) i koprem.
Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę. Szybko wymieszać. Po chwili wbić jajka i olej. Wyrobić ciasto tak by było jednolite w konsystencji. Powinno być miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Ciasto przykryć ściereczką by „odpoczęło”
Do wystudzonych buraczków dodać pokruszoną fetę,czosnek i zieleninę. Wymieszać, przyprawić pieprzem, a z solą lepiej ostrożnie ponieważ feta bywa dość słona. Gdy farsz jest już gotowy zaczynamy formować pierogi. Wykrawać kółka szklanką, kubkiem tak duże jak lubimy.Nałożyć farsz i skleić Gotować w posolonym wrzątku dopóki pierogi nie wypłyną. Odcedzić, okrasić masłem lub olejem. Pierogi podałam posypane serem (grana) i koprem.