Sposób przygotowania:
Pierożki z nadzieniem botwinkowym
Mąkę przesiewm do miski, dodaje sól i ciepłe mleko oraz miękkie maśło. Zagniatam elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodaję odrobine mąki.
Botwinkę drobno kroje (łyżkę posiekanych łodyg odkładam), resztę gotuję we wrzatku 3 minuty. Odcedzam na sitku i przestudzam.
Ser fetę rozkruszam widelcem, dodaję botwinkę i posiekany drobno szczypior. Farsz doprawiam pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą (feta jest słona więc ostrożnie trzeba doprawiać). Farsz mieszam.
Ciasto cienko rozwałkowuję. Wycinam krązki, nakładam po łyżeczce farszu na każdy krążek. Dokładnie zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie.
Cebulę podsmażam na oleju, dodaję odłożoną łyżkę botwinki. Chwilkę razem przesmażam. okrasą polewam pierożki.
Botwinkę drobno kroje (łyżkę posiekanych łodyg odkładam), resztę gotuję we wrzatku 3 minuty. Odcedzam na sitku i przestudzam.
Ser fetę rozkruszam widelcem, dodaję botwinkę i posiekany drobno szczypior. Farsz doprawiam pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą (feta jest słona więc ostrożnie trzeba doprawiać). Farsz mieszam.
Ciasto cienko rozwałkowuję. Wycinam krązki, nakładam po łyżeczce farszu na każdy krążek. Dokładnie zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie.
Cebulę podsmażam na oleju, dodaję odłożoną łyżkę botwinki. Chwilkę razem przesmażam. okrasą polewam pierożki.
Mniam1
BĄBELEK85
chętnie bym się podzieliła, ale zniknęły w mgnieniu oka :)