SUPERPRZEPIS

Pierożki z nadzieniem botwinkowym

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pierożki z nadzieniem botwinkowym Więcej zdjęć (5)

Sezon na botwinkę jeszcze trwa, warto trochę poeksperymentować. Botwina wspaniale nadaję się do farszu do pierogów. Pierogi są bardzo smaczne i lekkie.

Składniki:

Pierożki z nadzieniem botwinkowym

 

  • pęczek botwinki ( same łodygi i liście)
  • 1/2 opakowania półtłustej fety
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz cytrynowy do smaku

 

 

  • woda i szczypta soli do gotowania

 

  • okrasa do pierożków :
  • łyzk aposiekanych łodyg botwinki
  • cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Pierożki z nadzieniem botwinkowym
Mąkę przesiewm do miski, dodaje sól i ciepłe mleko oraz miękkie maśło. Zagniatam elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodaję odrobine mąki.

Botwinkę drobno kroje (łyżkę posiekanych łodyg odkładam), resztę gotuję we wrzatku 3 minuty. Odcedzam na sitku i przestudzam.

Ser fetę rozkruszam widelcem, dodaję botwinkę i posiekany drobno szczypior. Farsz doprawiam pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą (feta jest słona więc ostrożnie trzeba doprawiać). Farsz mieszam.

Ciasto cienko rozwałkowuję. Wycinam krązki, nakładam po łyżeczce farszu na każdy krążek. Dokładnie zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie.

Cebulę podsmażam na oleju, dodaję odłożoną łyżkę botwinki. Chwilkę razem przesmażam. okrasą polewam pierożki.
Pierożki z nadzieniem botwinkowym
Młoda botwinkę dokładnie myje i drobno siekam
Pierożki z nadzieniem botwinkowym
na każdy krązek ciasta nakładam po łyżeczce farszu.
Pierożki z nadzieniem botwinkowym
pierogi dokładnie zlepiam i wrzucam do osolonej, wrzącej wody
Pierożki z nadzieniem botwinkowym
pierogi gotuje około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię