Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

" Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką "

Pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Składniki:

Pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

 

  • Ciasto:

 

  • mąka - 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

 

  • Farsz:

 

  • soczewica czerwona - 100 g
  • cebula - 3 szt
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:

 

  • olej do smażenia - 50 ml

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką
Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 - 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.Smacznego!