Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Pierogi z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierogi z kapustą i mięsem są popularne i bardzo smaczne. Moi domownicy uwielbiają pierogi z każdym nadzieniem.

Pierogi z mięsem i kapustą

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą

 

  • Ciasto
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 ml ciepłej wody
  • sól
  • Nadzienie
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 25-20 dag ugotowanego mięsa
  • 30 dag kapusty białej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • Pozostałe
  • smalec
  • cebula

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą

ETAP 1:

Pierogi z mięsem i kapustą
Mąkę przesiać, dodać jajko i resztę składników.

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju.

ETAP 2:

Pierogi z mięsem i kapustą
Połączyć z wodą i śmietaną, wyrobić ciasto.

Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.

ETAP 3:

Pierogi z mięsem i kapustą
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na smalcu.

Nadzienie
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym smalcu.

ETAP 4:

Pierogi z mięsem i kapustą
Wszystkie składniki farszu razem połączyć.

Kapustę drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Mięso i kapustę połączyć z cebulą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i chwilkę podsmażyć.

ETAP 5:

Pierogi z mięsem i kapustą

Ciasto rozwałkować, foremką do pierogów wykrawać krążki, włożyć porcję nadzienia i dokładnie zlepić. Wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.