slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pierogi z selerowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na znakomite, domowe pierogi z lekkim farszem na bazie selera korzeniowego i wędliny. Polecam.

Pierogi z selerowym farszem

Składniki:

Pierogi z selerowym farszem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z selerowym farszem
Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut.

Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę.

Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną.

Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz.

Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół.

Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką.

Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy.

Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut.

Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz.

Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które są znakomitym lekkim sosem do naszych pierogów.

Tagi:

pierogi danie