Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
FARSZ : Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy. Wsypać kaszę mannę i wymieszać farsz, wystudzić.
CIASTO ; Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki. Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto. Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi. Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).
CIASTO ; Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki. Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto. Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi. Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).
zewa
monikaT83
U mnie też dzisiaj były ale tradycyjne:)
zewa
Pierogi zawsze dobre są :)
Weronika91
zewa
Dziękuję :)
karola25
zewa
:)
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2