SUPERPRZEPIS

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

  • 9
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Więcej zdjęć (5)

Pierogi domowe to zawsze świetna potrawa. Można w cieście zamknąć co tylko nam się zamarzy. Ja pierwszy raz zrobiłam pierogi z soczewicą i są smaczne.

Składniki:

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

 

  • FARSZ :
  • 2 cebula
  • 2,5 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
FARSZ : Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy. Wsypać kaszę mannę i wymieszać farsz, wystudzić.

CIASTO ; Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki. Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto. Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi. Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
najpierw przygotować farsz na pierogi i wystudzić
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
potem zrobić ciasto i zakryć je ciepłą miseczką
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
na krążku ciast kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą
ugotować pierogi i podawać z tym co lubimy