Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Mięsno warzywna rolada zwinięta w liście kapusty.

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 torebka ryżu ugotowanego
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 10 dag sera żółtego
  • 520 g sosu meksykańskiego

Sposób przygotowania:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

ETAP 1:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

1. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

2. Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.

3. Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa.

ETAP 3:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.

ETAP 4:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

6. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .

ETAP 5:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

7. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim.

8. Gotowe.

9. Smacznego.