WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z wyjątkowym farszem. Idealnie wiosenne, z młodym bobem, kurkami i wędzonym boczkiem z odrobiną mascarpone.

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem

Składniki:

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem

Farsz

Ciasto

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem

Bób

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem
Bób powinien być mocniej ugotowany, niż zazwyczaj.

Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odlewamy i lekko studzimy, obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem.

Boczek

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem
Boczek podsmażamy razem z cebulką i kurkami.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak jak i boczek. Podsmażamy razem na odrobinie oleju.

Kurki

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem
Kurki kroimy lub rozdrabniamy w specjalnym robocie.

Kurki oczyszczamy, płuczemy i rozdrabniamy. Dodajemy do boczku z cebulą, doprawiamy i razem smażymy. Po wystudzeniu dodajemy do rozgniecionego bobu. Dodajemy serek i doprawiamy.

Pierogi

Pierogi z bobem, kurkami i boczkiem
Pierogi gotujemy we wrzątku 4 min od wypłynięcia.

Mąkę zagniatamy z olejem, gorącą wodą i szczyptą soli. Po pół godziny odpoczynku rozwałkowujemy i nadziewamy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 minuty od wypłynięcia.