Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem
Oczyszczone mięso gotuje z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Osączam na sicie i przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. dodaję jako, sól, pieprz i posiekaną jedną cebulę, wymieszam, w razie gdyby mięso było zbyt suche podlewam wywarem jarzynowym. Mąkę, oliwę i sól mieszam, dodaję tyle gorącej wody by móc zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na dwie lub trzy części i każdą rozwałkowuję. Za pomocą szklanki wykrawam kółka, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. Układam na deseczce, nakrywam ściereczką by nie obeschły. W dużym garnku nastawiam wodę i wrzucam partiami pierogi do lekko osolonego wrzątku. Od chwili wypłynięcia gotuję pierogi przez 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową i układam na talerzach. Pozostałe cebule kroję w kostkę, podsmażam na 2-3 łyżkach tłuszczu aż się zrumienia i okraszam pierogi.