lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z jagodami to danie, które w sezonie letnim musi pojawić się na moim stole. Domownicy je uwielbiają.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

 

  • 500 g jagód
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody myjemy i odsączamy na sitku. Mieszamy je z cukrem.

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorąca wodę, olej oraz dodajemy szczyptę soli. Najpierw mieszamy łyżka, a później zagniatamy ciasto. Przekładamy je na wysypana maka stolnicę. Dzielimy na trzy części. Każda część wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kładziemy łyżkę jagód i zamykamy do ciskając brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wyplyniecia.

Podajemy z rozpuszczonym masłem.
Pierogi z jagodami
Pierogi gotujemy 3 minuty od wyplyniecia.
Pierogi z jagodami
Na każdego pieroga kładziemy łyżkę jagód.
Pierogi z jagodami
Każda część ciasta wałkujemy cienko i wycinamy pierogi
Pierogi z jagodami
Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi