Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Do miski wsypujemy mąkę i w jej środku robimy wgłębienie, wlewamy w nie olej i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gdy ciasto wstępnie się połączy, wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie miękkie i jednolite.
Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na placek w którym za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym kółku układamy porcje jagód i dokładnie sklejamy pierogi.
Następnie pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Pierogi z jagodami podajemy posypane cukrem i okraszone śmietaną.
Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na placek w którym za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym kółku układamy porcje jagód i dokładnie sklejamy pierogi.
Następnie pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Pierogi z jagodami podajemy posypane cukrem i okraszone śmietaną.