lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Każdy je lubi i każdy robi na Wigilię :)

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto pierogowe:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
  • Farsz:
  • 4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , koźlaki )
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • listek laurowy 3 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem , mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy na końcu oleju troszkę , ciasto nie będzie się tak kleić . Wałkujemy ciasto , wycinamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi i gotujemy 3-5 minut. Po ugotowaniu odsączamy z wody i smażmy na patelni. Farsz: Kapustę moczymy , kroimy i gotujemy z przyprawami i ziołami. Dodajemy startą marchew. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia , kiedy woda ostygnie myjemy i przekładamy do czystej wody. Gotujemy razem ( dusimy ) kapustę z grzybami koło 2-3 godzin .
Pierogi z kapustą i grzybami
Po ugotowaniu odsączamy z wody i smażmy na patelni.