Zgodnie z przekonaniami na świątecznej wieczerzy nie podaje się mięsa, dlatego na tradycyjny bigos będzie trzeba poczekać. Jednak smak suszonych grzybów oraz doprawionej kapusty zdecydowanie umila oczekiwanie.
Kapusta w tym wydaniu to danie jednogarnkowe, które można przygotować z kapusty kiszonej lub kwaszonej, zdecydowanie jednak poleca się wykorzystanie tej pierwszej.
Prawdziwki albo borowiki idealnie komponują się z kwaśną kapustą. Jej odpowiednie przygotowanie z pewnością zagwarantuje pani domu nie tylko słowa uznania, ale także prośby o recepturę. W poszukiwaniu inspiracji na idealny przepis na kapustę z grzybami zapraszamy do przejrzenia poniższych propozycji.
Alternatywą dla grzybów będzie także kapusta z grochem lub kapusta z powidłami, która jest dowodem na to, że nawet tradycyjne przepisy lubią ewoluować. Nowoczesna kuchnia kocha eksperymenty, a kapusta kiszona jest wdzięcznym produktem do testowania ulubionych smaków.
Zdjęcie: E. Żołek
Przepisy na kapustę z grzybami
Jedną z tradycyjnych potraw na wigilijnym stole jest kapusta z grzybami, która już od progu wita nas niezwykłym aromatem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
Sortuj wg: