czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi są pracochłonne, ale zawsze pyszne, nieważne czym je nadziejemy, tym razem wykorzystałam kurczaka i szpinak :)

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

 

  • ciasto:
  • ok. 1/2 kg mąki luksusowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • gorąca woda, tyle ile zabierze mąka
  • farsz:
  • 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów)
  • 1/2 kg młodego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem
Mięso z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie ostudzić i zmielić w maszynce. Świeży szpinak umyć i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zmielone mięso drobiowe wymieszać z usmażonym szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Z mąki, jajka, oleju i wrzątku wyrobić elastyczne ciasto i bardzo cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i nakładać na nie farsz. Sklejać brzegi. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 70 pierogów.

Pierogi gotować w mocno osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego :)

Tagi:

danie pierogi