WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pierogi z mięsem z wykorzystaniem kurczaka z rosołu. Z podsmażoną, aromatyczną cebulką, najlepiej smakują odsmażane.

Pierogi z kurczakiem

Składniki:

Pierogi z kurczakiem

Nadzienie

  • 1 ugotowany kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok 1 szkl ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurczakiem
Mięso z ugotowanego w rosole kurczaka oddzielamy od kości i mielimy na drobnym sitku maszynki razem z ugotowaną marchewką.

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy zmielone mięso i chwilę przesmażamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem, studzimy.

Z mąki, wody, oleju i soli zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy koła, nadziewamy mięsem i zlepiamy pierogi.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.