Sposób przygotowania:
Calzone z kurczakiem
Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne.
Możemy to zrobić również ręcznie.
Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.
Farsz: Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser.
Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga.
Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi.
Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.
Możemy to zrobić również ręcznie.
Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.
Farsz: Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser.
Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga.
Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi.
Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.