Sposób przygotowania:
Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukiniąETAP 1:
Ciasto:
Do pojemnika blendera przełożyć porwane liście szczawiu. Dodać 2 łyżki wody i zmiksować na pastę.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i rozdrobniony szczaw. Wymieszać.
Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać ciasto około 3-4 minut. Następnie przełożyć do miski, przykryć i dać odpocząć około 30-40 minut.
Farsz:
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić na 2-3 cienkie płaty. Oprószyć solą. Do miseczki przełożyć sok z cytryny, sos teryiaki oraz majeranek. Dokładnie wymieszać.
Włożyć do miski z marynatą mięso i zostawić na około 30 minut.
Cukinię rozkroić na 3-4 plastry, oprószyć solą i kłaść na rozgrzanym grillu. Piec do miękkości. Cebulę również rozkroić i upiec na grillu. Zdjąć i położyć na talerzu do ostygnięcia.
Mięso partami kłaść na rozgrzany ruszt i piec mięso do ładnego zrumienienia. Zdjąć i również ostudzić.
ETAP 3:
Zimne składniki farszu przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać okręgi.
Na krążki kłaść po łyżce farszu i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku.
Podawać z posiekanym koperkiem.