BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Filety drobiowe a-la schabowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam proste , szybkie w wykonaniu filety drobiowe w postaci schabowych.Przygotowane tak jak ulubione schabowe.

Filety drobiowe a-la schabowe

Składniki:

Filety drobiowe a-la schabowe

 

  • pierś z kurczaka około 600 g,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • jajka 2 szt,
  • mleko 1/4 szklanki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowne do smażenia,

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe a-la schabowe
Pierś z kurczaka pokroić na 2 - 3 plastry.

Na desce rozłożyć woreczek foliowy, włożyć kotlety,lekko rozbić tłuczkiem do mięs.

Kotlety oprószyć pieprzem ,solą oraz papryką słodką.

Do osobnego naczyniu wybić jajko, rozbełtać dodać mleko, przyprawę uniwersalną ,czosnek granulowany − ponownie rozbełtać ( wymieszać)

Kotlety panierować maczając najpierw w jajku , następnie w bułce tartej. Piec na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarownego z obu stron na złoty kolor.

Pyszny dodatek do frytek, ziemniaczków,a tak ogólnie do obiadu.