WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z mięciutkim ciastem, z farszem z mięsa pieczonego i gotowanego, wieprzowo - drobiowego z warzywami i serkiem topionym.

Pierogi z mięsem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z mięsem

Ciasto:

Farsz:

  • 200 g schabu pieczonego
  • 1 pojedyncza pierś z kaczki z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 30 g serka topionego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem

ETAP 1:

Mięso pieczone zmielić z mięsem z kaczki, marchewką i pietruszką. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać do mięsa. Do mięsa dodać również serek topiony i majonezu. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i olej. Wlać wodę. Wymieszać łyżką. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć folią aluminiową i odstawić na kilkanaście minut żeby odpoczelo.

Rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Szklanką wycinać kółka. Na każdy krążek ciasta nakładać porcję farszu i zlepiac brzegi. Odkładać na stolnicę lub ręcznik i przykryć ściereczką.

W garnku zagotować wodę posolić i włożyć pierogi. Gotować je 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek.

Podawać np ze smażoną cebulką.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem w trakcie gotowania w garnku
Pierogi z mięsem
Ulepione pierogi z mięsem ułożone na ręczniku
Pierogi z mięsem
Porcja farszu nałożona na krążku ciasta na pierogi
Pierogi z mięsem
Ciasto na pierogi zagniecione w misce i odstawione by rozpoczęło
Pierogi z mięsem
Farsz mięsny do pierogów