gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pierogi z mięsem z dodatkiem warzyw. Najlepiej smakują ze smażona cebulką. Polecam przepis.

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

Farsz

  • około 1 litr bulionu drobiowego,
  • 1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka),
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 duża pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka majeranku.

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Warzywa obieramy i myjemy.

Gotujemy w bulionie z mięsem do miękkości.

Ugotowane mieso, boczek, czosnek i warzywa mielimy w maszynce.

Przyprawiamy i mieszamy dokładnie.

Goracym bulionem ( w którym gotowało się mięso i warzywa) zaparzamy mąkę.

Lekko mieszamy i studzimy.

Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Jezeli jest zbyt lepkie dodajemy dodajemy mąkę.

Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.

Ciasto wałkujemy cienkutko.

Wykrawamy szklanką kółka.

Układamy po 1-2 łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.

Podajemy ze smażoną cebulą.

Smacznego ;)