WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab z morelami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab nadziewany suszonymi morelami przyprawiony dość mocno i gotowany w rękawie do pieczenia. Idealny na kanapki.

Schab z morelami suszonymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab z morelami suszonymi

 

  • Ok. 1,5 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g moreli suszonych
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Schab z morelami suszonymi

ETAP 1:

Schab umyć, osuszyć i pozbawić błon i przerostow. W środku przez cały schab zrobić dziurę nożem. W tą dziurę napchac moreli.

Schab natrzeć solą i przyprawą do grilla. Obłożyć plasterkami czosnku. Polać sosem sojowym i octem balsamicznym. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w garnku. Zalać wodą. Włożyć listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Gotować na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny. Wystudzić w zalewie.

Wyjąć z garnka i z worka. Schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Schab z morelami suszonymi
Schab po ugotowaniu wyjęty z rękawa do pieczenia
Schab z morelami suszonymi
Schab z morelami po ugotowaniu w rękawie
Schab z morelami suszonymi
Schab po przyprawieniu wszystkimi przyprawami
Schab z morelami suszonymi
Schab po nafaszerowaniu natarty solą ze wszystkich stron
Schab z morelami suszonymi
Schab nacięty i nafaszerowany morelami