Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy , dodajemy masło i gotujemy aż do rozpuszczenia się masła. Gorącą wodę stopniowo wlewamy do miski z przesianą mąką, drugą ręką cały czas mieszając mąkę drewnianą łyżką. Kiedy woda połączy się z mąkę, przenosimy ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
Farsz: kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy curry i przesmażamy przez chwilę. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach curry dodajemy pokrojoną drobną kostkę cebulę , posiekany ząbek czosnku i startą na grubych oczkach marchewkę – smażymy około 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso i przestudzoną kaszę jaglaną – mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy odrobinę rosołu.
Farsz studzimy. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, wałkujemy wycinamy szklanką koła, na każdym nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Serwujemy gorące polane stopioną słoninką z cebulką.
Farsz: kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy curry i przesmażamy przez chwilę. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach curry dodajemy pokrojoną drobną kostkę cebulę , posiekany ząbek czosnku i startą na grubych oczkach marchewkę – smażymy około 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso i przestudzoną kaszę jaglaną – mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy odrobinę rosołu.
Farsz studzimy. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, wałkujemy wycinamy szklanką koła, na każdym nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Serwujemy gorące polane stopioną słoninką z cebulką.
smokii