Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne pierogi z mięsem z dodatkiem pysznej i bardzo zdrowej kaszy jaglanej i aromatycznej przyprawy curry. Mam nadzieję, że takie pierogi też skradną Wasze serca ; )

Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • Mięso gotowane z rosołu o wadze o wadze około 300-400 gram ( u mnie kurczak i wołowina )
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • Oliwa
  • ½ szklanki rosołu (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy , dodajemy masło i gotujemy aż do rozpuszczenia się masła. Gorącą wodę stopniowo wlewamy do miski z przesianą mąką, drugą ręką cały czas mieszając mąkę drewnianą łyżką. Kiedy woda połączy się z mąkę, przenosimy ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.

Farsz: kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy curry i przesmażamy przez chwilę. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach curry dodajemy pokrojoną drobną kostkę cebulę , posiekany ząbek czosnku i startą na grubych oczkach marchewkę – smażymy około 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso i przestudzoną kaszę jaglaną – mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy odrobinę rosołu.

Farsz studzimy. Z gotowego ciasta urywamy kawałek, wałkujemy wycinamy szklanką koła, na każdym nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Pierogi gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Serwujemy gorące polane stopioną słoninką z cebulką. 
Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Wyrobione i zostawione do "wypoczęcia" ciasto na pierogi
Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Posiekana cebula do farszu na pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Starta na tarce marchewka do farszu na pierogi
Pierogi z mięsem, kaszą jaglaną i curry
Gotowy farsz z kaszą jaglaną, mięsem i warzywami