Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierogi z mięsem z rosołu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli gotujemy rosół i nie wiemy jak wykorzystać mięso z jego gotowania, możemy przygotować pierogi. To smaczne danie, które może być podane na obiad następnego dnia.

Pierogi z mięsem z rosołu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z mięsem z rosołu

 

  • 70 dag mięsa z rosołu
  • rosół
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • maggi

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem z rosołu
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy gorącą wodę zagniatając ciasto. Powinno być ono elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso z rosołu po oddzieleniu od kości mielimy w maszynce. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz i maggi do smaku. Następnie dodajemy niewielką ilość rosołu tak, żeby farsz nie był suchy tylko odpowiednio wilgotny. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, następnie wykrawamy z niego( np. szklanką) kółka, nakładamy na środek farsz i zlepiamy pierogi. W szerokim garnku zagotowujemy wodę soląc ją odrobinkę. Na gotującą się wodę wkładamy pierogi i gotujemy je do momentu, gdy wypłyną na wierzch- około 2 minuty. Tak przygotowane pierogi możemy podawać prosto z wody lub podsmażone na tłuszczu z dodatkiem cebulki i wędliny.
Pierogi z mięsem z rosołu
Przygotowujemy farsz mięsny doprawiając go do smaku.
Pierogi z mięsem z rosołu
Ciasto po zagnieceniu odstawiamy, żeby
Pierogi z mięsem z rosołu
Na krążkach ciasta układamy farsz i zlepiamy pierogi.