Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Serwowane - zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem smakują świetnie.

Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem

 

  • 1 paczka mrożonych pierogów z mięsem ( 500 g. )
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka przetartych pomidorów ( 426 ml. z ziołami )
  • 50 g. boczku wędzonego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 50 g. parmezanu ( w proszku )
  • przyprawy: sól / świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem
► Cebulę oczyścić i pokroić w pierścienie, boczek wędzony pokroić w kostkę, czosnek w plastry, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pierogi z mięsem rozmrozić. ► Na oleju z boczkiem, zeszklić cebulę i czosnek, zdjąć z pieca, dodać pokrojone i przetarte pomidory, zalać bulionem rospuszczonym w szklance wody i mocno przyprawić ziołami prowansalskimi. ► Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć pierogami z mięsem, polać pomidorowym sosem i przyprawić z świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w 200C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnika, posypać parmezanem w proszku i można podawać.
Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku - po wyjęciu z piekarnika - posypać parmezanem w proszku.
Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem
Naczynie żaroodporne wyłożyć pierogami - polać pomidorowym sosem i przyprawić z świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zapiekane pierogi z mięsem i parmezanem
Cebulę pokroić w pierścienie - boczek w kostkę - czosnek w plastry - pomidory sparzyć wrzątkiem - obrać ze skóry i pokroić w kostkę - Pierogi rozmrozić.