Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilak łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa. Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
edytaha
Konczi
Cukiereczek13
Dziękuje :) Tak, z foremki :)
zewa
A ja mam foremkę i nie umie nią lepić pierogów, hi, hi. Zostają mi paluszki :)
Cukiereczek13
A ja mam foremkę i nie umie nią lepić pierogów, hi, hi. Zostają mi paluszki :)[/quote
A ja czasem lepię paluszkami, a czasem foremką :)