Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem Agiatis
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ( około 1h do 1,5h). W międzyczasie kroimy cebule w kostkę podsmażamy na łyżce oleju. Gdy mięso będzie miękkie mielimy w maszynce, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko , sól pieprz i magi. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć na oprószona mąką stolnice i wyrabiamy na gładkie ciasto. Sprawdzić możemy czy jest odpowiednio wyrobione w ten sposób: przecinamy ciasto na pół i w miejscu przecięcia na ściankach powinny być pęcherzyki powietrza, jeśli są, ciasto możemy rozwałkowywać partiami na stolnicy i kubkiem, szklanką wycinać kółka. Jeśli nie ma pęcherzyków, wyrabiamy ciasto dalej. Na rozwałkowane i powycinane w kółka ciasto na środek każdego nakładamy farsz "łamiemy" na połowę, dokładnie sklejamy w miejscu połączenia się ciasta i formujemy brzegi jak lubimy. Możemy zrobić wzorek widelcem, lub dociskając palcami formować odpowiedni kształt. Gdy robimy jedną partię pierogów, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką aby nie obsychało. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Od wypłynięcia 2 - 3 minuty wystarczą. Do okraszenia pierogów: kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na rumiano w rondelku lub na patelni. Smacznego.